Pekka (Musta Pekka)

Pekka-pelikortit olivat alkuperäiseltä nimeltään Musta Pekka, mutta nimi muutettiin Pekaksi myöhemmin. Kyseessä on suomalainen versio alkuperäisestä englantilaisesta korttipelistä nimeltä Old Maid, jonka juuret ulottuvat 1600-luvulle. Suomalaisen version kortit piirsi Bo Bjurström 1930-luvun lopulla ja monille korttien kuvat tuovat välittömästi mieleen nostalgisia muistoja lapsuudesta. Nykyään korttipeliä pidetään kuitenkin jopa rasistisena ja ihmisrotujen eriarvoisuuteen viittaavina. Vaikka pelin nimi tästä syystä muutettiinkin, ovat alkuperäiset kuvitukset edelleen pelikorteissa.

Pekka-pelikortit ovat kuitenkin osa useamman sukupolven lapsuutta ja nuoruutta, ja löytyy edelleen useista kotitalouksista ympäri Suomea. Pelin idea on simppeli ja sitä voidaan pelata myös halutessaan tavallisella korttipakalla, mikäli Pekka-kortteja ei satu mökin kaapista löytymään. Tällöin korttipakan tietyn arvoiset neljä korttia muodostavat perheen ja Pekka-korttina toimii jokeri.

Pelin kulku

Pelaajien tavoitteena on kerätä mahdollisimman monta perhettä. Perheisiin kuuluu neljä henkilöä: isä, äiti, tytär ja poika. Pekka-korttia sen sijaan on tarkoitus välttää. Jos pelaaja saa käteensä Pekka-kortin, voi sen yrittää saada kierrätettyä toiselle pelaajalle heti, tai pitää sen kädessään myöhempää taktikointia varten. Se pelaaja, joka pitelee kädessään Pekka-korttia viimeisenä, häviää pelin, kun taas eniten perheitä kerännyt pelaaja voittaa pelin.

Hullunkuriset perheet

Hullunkuriset perheet on Pekka-pelin tapainen korttipeli, jossa tavoitteena on myös saada kerättyä mahdollisimman monta perhettä. Peli perustuu englantilaiseen Happy Families -korttipakkaan ja ranskalaisessa versiossa perheeseen kuuluu myös yhdet isovanhemmat. Yhdysvalloissa pelin nimi taas on Authors ja pelikortit sisältävät kirjailijoita ja heidän teoksiaan. 

Peli alkaa siten, että kortit jaetaan pelaajien kesken tasan. Ensimmäinen pelaaja pyytää ensin toiselta pelaajalta jotain tiettyä korttia, tavoitteenaan muodostaa neljän kortin perhe. Jotta korttia saa pyytää, tulee kädestä löytyä vähintään yksi saman perheen kortti. Jos pyydetty kortti löytyy vastakkaiselta pelaajalta, on hänen annettava se pyytäjälle. Pelaaja saa jatkaa pyytämistä niin kauan, kunnes pelaajalta ei enää löydy pyydettyä korttia, jolloin vuoro siirtyy sille pelaajalle, jolta korttia pyydettiin.

Kun pelaajalta löytyy kädestään neljä samanarvoista korttia (perhe), laitta hän ne pinoon eteensä. Kun kaikki kortit on pinottu, eniten pinoja kerännyt pelaaja voittaa.

Hullunkurisista perheistä on myös tehty uusi versio nimeltä ”Ei niin hullunkuriset perheet”, joka sisältää sateenkaariperheitä. Tarkoituksen on saada kaikki perheet kaapista ulos ja se, jolle jää kaappikortti, häviää. Pelin tarkoituksena on tutustuttaa pelaajia sateenkaariperheisiin, joten se tuo erinomaista vastapainoa alkuperäiseen Old Maid -korttipelin taustaan.