Texas Hold’em

Texas hold’em on maailman suosituin pokerimuoto, jota pääsee pelaamaan lähes joka ikisellä kasinolla ympäri maailmaa, ja jota käytetään myös useimmissa pokeriturnauksissa. Se perustuu perinteiseen pokeriin, jossa pelaajalle jaetaan pakasta viisi pelikorttia, joista pelaaja voi halutessaan vaihtaa osan. Peliin osallistuu yleensä 2-10 pelaajaa, mutta lopussa pelattavaan heads up -peliin osallistuu enää kaksi jäljelle jäänyttä pelaajaa. 

Jokaiselle pelaajalle jaetaan pelin alussa kaksi ”pimeää” korttia, joita ei näytetä muille pelaajille. Näillä kahdella kortilla ja pöydässä näkyvien viiden kortin avulla pelaajan tulee muodostaa mahdollisimman hyvä viiden kortin käsi.

Se, kuinka hyvä käsi pelaajalla on kädessään, ei kuitenkaan välttämättä johda voittoon. Texas hold’emissa nimittäin voi myös bluffata, eli uskotella vastustajille, että oma käsi on ylivoimainen, jolloin vastapelaajat saattavat luovuttaa. Surkeillakin käsillä voi siis korjata suuria potteja, jos vain pokka kestää. Tästä syystä peli onkin erityisen mielenkiintoinen sekä pelaajille, että myös katsojille. Suurimmissa pokeriturnauksissakin pelataan pääosin Texas hold’em säännöillä ja niillä on myös suuri katsojayleisö.

Texas Hold’em säännöt

Pelin alussa pelaajille jaetaan pelimerkit, joiden määrä voidaan sopia joko pelaajien kesken tai pelaajat voivat itse ostaa itselleen merkkejä sen verran kuin haluavat. Jakajan vasemmalla puolella istuva pelaaja asettaa pelin ensimmäisen sokkopanoksen, eli blindin. Tämän pelaajan vasemmalla puolella istuva pelaaja taas laittaa toisen blindin. Näillä varmistetaan se, että pelissä on aina panos. Kun ensimmäiset blindit on asetettu, jaetaan kaikille pelaajille kaksi korttia.

Pre-flop on pelin ensimmäinen kierros. Pöydälle asetettujen blindien mukaisesti pelaajat voivat joko korottaa panosta, tai pysyä alkuperäisessä panoksessa. Pre-flopissa pelaajan vaihtoehdot ovat:

 • luovuttaa (fold)
 • maksaa korkein pöydässä oleva panos (call)
 • korottaa panosta (raise)

Tämä panostuskierros loppuu siihen, kun kaikki pelaajat ovat toimineet ja kaikilla pelaajalla on sama panos, tai pelaaja on luovuttanut. Tämän jälkeen jakaja jakaa pöytään flopin.

Flop tarkoittaa sitä, että pöydässä on kolme korttia kuvapuoli ylöspäin ja panostamisen aloittaa jakajan vasemmalla puolella istuva pelaaja. Flopissa pelaajilla on pre-flopin vaihtoehtojen lisäksi myös mahdollisuus passata pelivuoro (check). Tämä on vaihtoehtona silloin, kun kukaan pelaajista ei ole korottanut panosta. Jos kukaan pelaajista ei panosta, voivat kaikki pelaajat checkata kyseisen kierroksen. 

Flopin jälkeen pöytään jaetaan neljäs kortti, eli turn. Panostaminen toimii savalla tavalla kuin flopissa. Sen jälkeen pöytään jaetaan viides kortti, eli river. Panostamisen jälkeen pelaajat paljastavat korttinsa ja parhaimman käden saanut pelaaja voittaa. 

Texas Hold’em kädet

Texas holdem pokerissa käsien arvot ovat samat kuin perinteisessä pokerissa. Pienin käsi on hai, eli korkein yksittäinen kortti, ja paras käsi taas on värisuora. Pelissä ei käytetä jokereita.

 • Värisuora: Viisi peräkkäistä korttia samaa maata. Pokerin paras mahdollinen käsi on värisuora AKQJT, eli kuningasvärisuora.
 • Neljä samaa: Neljä samaa korttia.
 • Täyskäsi: Kolme samaa korttia ja pari.
 • Väri: Viisi korttia samaa maata.
 • Suora: Viisi peräkkäistä korttia
 • Kaksi paria: Kaksi paria ja viides kortti
 • Pari: Pari ja kolme ylimääräistä korttia
 • Korkein kortti (Hai): Suurin kortti

Jos molemmilla pelaajilla on samat kädet, voittaa se pelaaja, jolta löytyy suurin kortti. Jos korttien arvot ovat täysin samat, seuraavan käden hai -kortti ratkaisee kumpiko voittaa.