Suomessa vuonna 1989 kehitetty Alias on yksi rakastetuimmista lautapeleistä ja nykyään koko Pohjois-Euroopan myydyin pelikonsepti. Aliaksessa pelaajan tulee selittää parilleen korteissa näkyviä sanoja siten, ettei mainitse itse sanaa missään muodossa. Mitä enemmän sanoja saa selitettyä ennen kuin tiimalasin aika on kulunut loppuun, sitä pidemmälle pääsee liikkumaan pelilaudalla. Voittaja on se, joka on päässyt ensimmäisenä maaliin.
Aliasta on myyty maailmanlaajuisesti yli viisi miljoonaa kappaletta, se on käännetty 20 kielelle ja sitä myydään 40 maassa. Kyseessä onkin ehdottomasti yksi Suomen suosituimmista lautapeleistä, joka löytyy kotitalouksien lisäksi myös lukuisista ravintoloista ja baareista. Alkuperäisestä versiosta on tehty muutamia erilaisia muunnelmia, kuten lapsille suunnattu Junior Alias sekä Party Alias, johon on lisätty uusia ominaisuuksia kuten sanojen selittäminen erikoisissa asennoissa tai sanojen selittäminen erilaisissa tunnetiloissa. On myös olemassa esimerkiksi Aliaksen DVD-versio, jota juontaa Marco Bjuström ja pelaamisen ohella pääsee myös esimerkiksi taukojumppaamaan.
Alias säännöt
Aliakseen tarvitaan vähintään neljä pelaajaa. Pelaajat jaetaan vähintään kahden hengen joukkueisiin ja toinen joukkueen pelaajista selittää sanakorteissa olevia sanoja saman joukkueen toisille pelaajille. Selitettävät sanat on arvattava täsmälleen samassa kirjoitusasussa, miten ne on esitetty sanakorteissa. Jokaisesta oikein arvatusta sanasta joukkue saa yhden pisteen ja vuoro päättyy siihen, kun tiimalasin aika on kulunut. Jos joukkueella on sanan arvaaminen kesken siinä vaiheessa, kun tiimalasin hiekka on valunut, saa myös toinen joukkue arvata sanaa.
Joukkueet pääsevät etenemään pelilaudalla sen mukaan, kuinka monta pistettä he vuorollaan saavat. Pelilaudan ruudut on numeroitu yhdestä kahdeksaan ja jos joukkue pääsee esimerkiksi ruutuun 6, selittävät he seuraavalla vuorolla sanakortin numeroa 6. Jos joukkue ohittaa pelilaudalla valkoisen ruudun, saavat muut joukkueet osallistua sana-arvauksiin seuraavalla kierroksella. Tätä kierrosta kutsutaan nimellä ryöstöpeli, jolloin joukkue selittää kuusi sanaa ilman, että tiimalasia käytetään. Se joukkue, joka on päässyt ensimmäisenä maaliin, voittaa.
Aliaksen eri versiot
Kuten kaikista muistakin suosituista lautapeleistä, myös Aliaksesta on tehty vuosien varrella lukuisia erilaisia versioita. Näitä erikoisversioita ovat muun muassa lapsille suunnattu Junior Alias, DVD Alias, Party Alias, Musiikki Alias, High School Musical Alias, sekä saamenkielinen Alias. Kaikki edellä mainituista peleistä pohjautuu peruspelin sääntöihin.
Junior Aliasta pelataan muuten samalla tavalla kuin alkuperäistä Aliasta, mutta siinä selitetään myös kuvia. Sanat on valittu myös lapsille sopiviksi. Juonior Alias valittiin vuoden lastenpeliksi vuonna 1994. Lapsille on tehty toinen versio, Muumi Alias, jossa selitetään muumiaiheisia kuvia ja sanoja.
Aliaksen DVD-versio sisältää perinteisen version tuttuja sanaselitystehtäviä, mutta peli sisältää niiden lisäksi myös interaktiivisen DVD:n, jossa rakastettu juontaja Marco Bjurström kertoo pelisäännöt, selittää sanoja, vetää taukojumppaa ja viihdyttää pelaajia monin eri tavoin kesken pelaamisen.
Vuonna 2008 ilmestynyt Party Alias sisältää Party-ruudun, johon pysähdyttäessä pelaajat ottavat käyttöönsä uudenlaisia selityskeinoja. Näitä selityskeinoja ovat muun muassa sanojen selittäminen erikoisissa asennoissa tai vaikkapa hyppien, hullun tarinan kertominen, johon tulee sisällyttää kortin kaikki sanat, julkkisten kuvaileminen jne. Joukkueet pääsevät selittämään sanoja myös erilaisissa tunnetiloissa, kuten pelokkaana, vihaisena, hysteerisenä tai humalassa.
Näiden lisäksi markkinoille on ilmestynyt myös esimerkiksi Naiset vs. Miehet Alias, jossa joukkueet jaetaan sukupuolittain ja selitettävät sanat liittyvät vastakkaiseen sukupuoleen.