Trivial Pursuit

Trivial Pursuit on Kanadassa vuonna 1979 kehitetty tietokilpailupeli. Tuohon aikaan kyseessä oli vielä täysin uusi konsepti, mutta nykyään Trivial Pursuitin tietää kaikki, sillä se löytyy lähes joka kodista, ravintolasta ja baarista. Peliä pelataan siten, että kukin pelaaja liikkuu pelilaudalla niin kauan, kun pelaaja osaa vastata peliruutuja vastaaviin kysymyksiin. Kysymykset ovat värikoodattuja ja kun pelaaja on onnistunut saamaan kaikki kuusi väriä omaan pelinappulaansa, tulee hänen palata aloitusruutuun, jolloin hän voittaa pelin.

Pelistä löytyy siis yhteensä kuusi eri väriä, jotka vastaavat kuutta eri aihealuetta: maantiede, viihde, historia ja yhteiskunta, kirjallisuus ja taide, luonto ja tiede, sekä urheilu ja vapaa-aika. Alkuperäisen version lisäksi löytyy myös muun muassa lasten Trivial Pursuit, jonka kysymykset ovat helpompia, sekä perheversio, josta löytyy sekä aikuisten että lasten kysymykset.

Trivial Pursuit säännöt

Trivial Pursuitin idea on hyvin simppeli. Pelaajat kiertävät ympyränmuotoista pelilautaa ja vastaavat vuorollaan kysymyksiin. Pelilauta on jaettu eri värisiin ruutuihin, jotka vastaavat kuutta eri kysymysten aihealuetta. Jokaiselta väriltä löytyy lisäksi yksi suurempi ruutu.

Kun pelaaja vastaa kysymykseen oikein, saa hän uuden vuoron. Jos pelaaja vastaa oikein suuremmassa ruudussa, saa hän itselleen kyseisen ruudun värisen nappulan. Pelin tavoitteena on kerätä kaikki kuusi eriväristä nappulaa ja päästä sen jälkeen laudan keskellä olevaan ruutuun, ja lopuksi vastata oikein viimeiseen kysymykseen.

Vaikka peli idea ja kulku ovatkin äärimmäisen helppoja, ei kyseessä välttämättä ole kovinkaan yksinkertainen peli. Tämä johtuu siitä, että osa kysymyksistä ovat äärimmäisen vaikeita. Toisaalta osa kysymyksistä taas on todella helppoja, mikä ärsyttää lähinnä siinä vaiheessa, kun helpot kysymykset osuvat vastapelaajille. Trivial Pursuitista on kuitenkin onneksi tehty uusia erilaisia versioita, joten jos 1980-luvun kysymykset eivät ole hallussa, löytyy pelistä muitakin vaihtoehtoja.

Trivial Pursuit erikoispainokset

Suomenkielisiä Trivial Pursuit pelejä on olemassa neljä kappaletta: alkuperäinen Trivial Pursuit Genus, Mestari Genus – peruspainos (1990), Trivial Pursuit Junior, Trivial Pursuit Classic (2017).  Näiden lisäksi myynnissä on myös lisäosia, jotka sisältävät uusia kysymyksiä. Vuonna 1987 julkaistu Genus 2 sisältää 6000 lisäkysymystä ja vuonna 1991 julkaistu kansallispainos sisältää 1500 lisäkysymystä.